BİLECİK’TE “TAM AY TUTULMASI” GÖZLEMİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

27 Temmuz’da gerçekleşen ve Türkiye de izlenen tam ay tutulması Bilecik de de büyük ilgi gördü.

Bilecik Bilim ve Sanat Merkezi; 27 Temmuz Cuma saat 20.30-00.30 arasında Refik Arslan ÖZTÜRK Fen Lisesi Bahçesinde “Kanlı Ay” diye tabir edilen tam ay tutulmasını teleskopla gözlem etkinliği yaptı. 7 den 70’e Bilecik meraklılarının ilgisini çeken gözlem yaklaşık 4 saat sürdü.

Havanın kapalı olması nedeniyle tutulmanın başlangıcı ilgiyle izlendi. Saat 23.00 gibi bulutların dağılmasıyla birlikte kanlı ay diye tabir edilen ay tutulması gözlemlendi. Ay tutulmasını izlemek için gelen Bilecikliler teleskop başında beklediler. Bu arada aya yakın mesafedeki Mars da gözlem den nasibini aldı. İzleyiciler teleskoptan ayın fotoğraflarını da çektiler.

 

Kanlı Ay tutulması tabirinin birkaç senedir popüler olup Amerika’daki astronomların ortaya attığı isimlendirme olduğunu aktaran Merkez Müdürü Tarkan ÜNAL, insanların ilgisinden ve korkusundan faydalanmak için verilen bu tabirin daha sonra tüm Dünya’da kullanılmaya başlandığını söyledi. Kanlı Ay Tutulması tabirinin tamamen bir uydurma olup bilimsel olarak hiçbir tehlike barındırmadığını da ifade etti.

ÜNAL, Ay’ın iki etkiden dolayı turuncu veya kırmızı renkte gözüktüğünü sadece tam Ay tutulmalarında Ay´ın kırmızılaştığını söyledi."Güneş’ten gelen ışığın içerisinde gökkuşağının içinde bulunan tüm renkler bulunur. Dünya’nın atmosferi ise bu ışığı renklerine ayırır. Bu ayrılma, renklerin kırılma miktarının farklı olmasından meydana gelir. Atmosferimiz, kırılan kırmızı ışığın bir kısmını uzaya yansıtır ve tam Ay tutulması anında Ay, Güneş’ten ışık alamaz ve atmosferden yansıyan bu kırmızı ışık Ay’ı aydınlatır. Yani Ay’ın kendisi kırmızı olur. Ay, daima doğarken ve batarken kırmızı turuncu gözükür” dedi.

 

BİLSEM Müdürü Tarkan ÜNAL, BİLSEM olarak gözlem etkinliği ile hem öğrenci ve velilerimizin hem de meraklı Bileciklilerin bu tarihi olaya şahitlik etmelerini istediklerini belirterek gözlem meraklılarına teşekkür etti.

BİLECİK’TE “TAM AY TUTULMASI” GÖZLEMİ
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin