Bilecik’te Kestane Kabağı Festivali

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kızıldamlar Köyü Muhtarlığı ile Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği iş birliğinde ”6. Kestane Kabağı Festivali” düzenlendi.

Vali Bilal Şentürk, merkez Kızıldamlar köyünün 6 yılda kestane kabağı üretiminde 20 kat büyüme gerçekleştirmiş olmasının ticari değerinin artması ve üreticinin emeğinin karşılığını almasının mutluluk verici olduğunu kaydetti.

Hemen her tepenin arkasında saklı bir güzelliğinin yanı sıra kuruluşun ve kurtuluşun sembolü olan Bilecik’in sahip olduğu potansiyellerinin çok fazla olduğunun altını çizen Vali Şentürk, şöyle konuştu:

”Potansiyelleri harekete geçirmek üzere kendi alanındaki uzman arkadaşlarımızla özellikle tarımsal üretim potansiyelimizi tam anlamıyla etkili kullanabilmek adına yaptığımız işi daha da iyi yapabilmek, vatandaşımızın gelir seviyesini daha da artırabilmek üzere değişik çalışmalar yürütüyoruz. Bunlardan birisi de 7 Organize Sanayi Bölgesi olan Bilecik’in 8’inci Organize Sanayi Bölgesi olacak inşallah. Kendi toprağımızda üretilen kestane kabağı, lezzet olarak ürüne yansımış ürünlerinden bir tanesi. Ürün kalitesiyle, diğer üreticilerden farkındalaşacağız başka rekabet edecek bir şeyimiz yok. Daha kaliteli ürün ve daha güler yüzlü satıcı daha sevecen daha samimi daha içten daha insanı olduktan sonra hususi olarak insanlar kapımıza kadar gelecek. Yeter ki biz üretim yapalım, üretici olalım. En güçlü olan kimdir? Üretendir. En güçlü olan köylülerimizdir. Niye? ürettikleri için güçleri oradan geliyor.”

Gençlerin güzel alışkanlıklar edinmelerinin, çalışkan ve geleneklerine bağlı olmalarının önemli olduğunu vurgulayan Vali Şentürk, ”Köylülerimizin birlik ve beraberlik içerisinde olduklarını görmek güzel. Birbirine tutkun köylerimizin
yapamayacağı hiçbir şey yok. Bu birlikteliğimiz daim olsun.” diye konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Mustafa Demirbaş da festivalin her yıl önemini artırdığını, üretimin ve kalitesinin daha kaliteli hale geldiğini ifade ederek, Türkiye’de tercih edilen ürün olduğunu belirtti.

Köy Muhtarı Metin Gezen ise 2008 yılında 50 ton kabak üretimi yapılırken bugün bin ton üzerinde üretim yaptıklarını bildirdi.

Dernek Başkanı Mustafa Gezen de 6 yıl küçük bir üretim gücüyle başladıkları kestane kabağı üretimine bin ton üzerine çıktığını anlatarak, iyi tarım uygulamasıyla kaliteli ürün yetiştirdiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından kabak yetiştirme yarışmasında birinci olan Mümin Taşkıran’a, Vali Şentürk, ikinci olan Emir Kök’e İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, üçüncü Burhanettin Demiröz’e İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yılmaz tarafından ödülleri verildi.

Belediye Başkanı Semih Şahin, Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, daire müdürleri, ziraat odası başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşların katıldığı festival, birinci olan 30 kilogramlık kabağın belediye, dernek yetkilileri ve şahısların bulunduğu kişiler tarafından 20 bin liraya satın almasıyla sona erdi.

Bilecik’te Kestane Kabağı Festivali
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin