Bilecik’te Karabuğday Üretimi Yaygınlaşıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu, Bolatlı ve Beşevler köylerinin, uygun toprak ve iklim yapısı nedeniyle “karabuğday ambarı” olması için başlatılan çalışmalar genişleyerek devam ediyor.

KARSADER Yönetim Kurulu Başkanı ve Proje Koordinatörü Yasemin Sürmeli, yaptığı açıklamada, 2017 yılında Bilecik Gölpazarı ilçesi Beşevler, Kurşunlu ve Bolatlı köylerinde 36 ton ürün elde ettik, 2018 yılında ise üretim alanı olarak yine aynı bölgede 250 dönüme yakın bir alanda ürün ekimi yapıldığını söyledi.

Buradan beklediğimiz ürün tonaj olarak 25-30 ton arasında tonaj ürün beklediği belirterek Bilecik bölgesi bizim ana bölgemiz ve bu yıl ikinci yıl olarak devam ediyoruz, üçüncü, dördüncü yılımızda olacak.hedefler doğrultusunda devam ettiklerini belirten Sürmeli, “2018 yılında karabuğday üretimin yaygınlaştırdık.Bilecik ilinin yanı sıra Bursa ilini de üretime açtık. Yine kadın çiftçi ve ailelerini desteklemeye devam ediyoruz. Hem üretim masraflarını karşılıyoruz hem de ürüne alım garantisi veriyoruz. Sürdürülebilir kaliteli ürün elde etmek için eğitim bazlı kontrollü üretim yapıyoruz. Karabuğday ile uğraşan çiftçilerimizin ve sanayicilerimizin gelir kazanması için engelleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Ürürün market raflarına bir an önce ulaşması için çalışıyoruz.”

 

Karabuğday neden önemli olduğunu vurgulayan Sürmeli, “Ürünün glüten oranı insan sağlığına zarar vermeyecek oranda ve özellikle çölyak hastaları için çok önemli, yapılan çalışmalar sonucu alternatif ürünlerin başında gelmekte.Çünkü un yapılabilir tek ürün. Bizde hedefler doğrultusunda karabuğdayın Türkiye’ye yayılmasında ikinci aşamayı geçtik, bu yıl Bursa ilini de projemize dahil ederek işi daha da güçlendirdik ve sanayisinin 2018 yılında emin adımlarla oluşmasını devam ettireceğiz” ifade etti.

Bilecik’te Karabuğday Üretimi Yaygınlaşıyor
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin