Bilecik Şeyh Edebali türbesi hakettiği değere kavuşuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik merkezde bulunan Şeyh Edebali’nin türbesi, çevre düzenlemesi ve yeni asansörüyle bambaşka bir görünüm kazanacak.

Bilecik’te bulunan ve her yıl milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayan Osman Bey’in kayınbabası ve Osmanlı Devleti’nin manevi mimarlarından Şeyh Edebali’nin türbesini güzelleştirmek için düğmeye basıldı. Türbe çevresinde estetik yöresel satış ve dinlenme alanları oluşturulacak, Orhangazi imarethanesi uygun alana taşınacak, mimari kent estetiği ve dokuya uygun anıtsal çalışmalar yapılacak, sokak aydınlatmaları, kamelyalar ve otopark alanları oluşturulacak.

“HAKETTİĞİ DEĞERİ BULACAK”

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, İnanç Turizmi olarak önemli bir konuma sahip olan Şeyh Edebali Havzasının, ”Tarihi Edebali Havzası Rekreasyon Planı Fizibilitesi” olarak proje desteği almaya hak kazandığını ve Şeyh Edebali’nin hakettiği değeri bulacağını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“PROJE DESTEĞİ ALMAYA HAK KAZANDI”

Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz başkanlığında; Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bilecik Belediye Başkanlığı ve Bilecik İl Özel İdaresinin ortaklığında; Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), “2020 Yılı Fizibilite Desteği Programı” kapsamında; Dirilişin, Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri Şeyh Edebali Diyarı Bilecik’imizin, İnanç Turizmi olarak önemli bir konuma sahip olan Şeyh Edebali Havzası ‘’Tarihi Edebali Havzası Rekreasyon Planı Fizibilitesi’’ Proje Desteği almaya hak kazandı.

“DOKUYA UYGUN ANITSAL ÇALIŞMALAR YAPILACAK..”

Proje ile Bilecik Belediye Başkanlığı ayrımından Şeyh Edebali Türbesi’ne kadar olan yaklaşık 1 kilometrelik alan; sivil mimari örneklerinin yeniden kent estetiğine kazandırılması, estetik yöresel satış ve dinlenme alanlarının oluşturulması, Orhangazi imarethanenin uygun alana taşınması, mimari kent estetiğinin dokuya uygun anıtsal çalışmalar, sokak aydınlatmaları, kamelyalar ve otopark alanlarını oluşturulmasına olanak sağlayacak.

“TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNUYORUZ”

Başta Kalkınma Bakanlığımız nezdinde, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) olmak üzere; Projenin hazırlanmasında ve koordinasyonunda emeği geçen Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz başkanlığında; Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bilecik Belediye Başkanlığı ve Bilecik İl Özel İdaremize teşekkürlerimizi sunuyoruz.

“2021 YILI İÇİN YAPILMASI BEKLENİYOR”

Sivil mimari örneklerinin yeniden kent estetiğine kazandırılması, estetik yöresel satış ve dinlenme alanlarının oluşturulması gibi yapılacak çalışmalar ile yepyeni makyajıyla ilgi odağı haline gelmesi beklenen türbe alanında Bilecik Belediyesi’nce iki yıl önce yaptırılan, Osmanlı Devleti’nin 36 padişahının hayat hikayelerinin anlatıldığı, üç boyutlu resimlerinin bulunduğu, yarım hilal şeklindeki 165 metrelik “tarih şeridi” de bulunuyor.

Öte yandan projenin kent turizmine büyük katkı sağlayacağı da belirtilirken, bakanlığın sokak sağlıklaştırması işlemini 2021 yılı içinde yapması bekleniyor.

ASANSÖR MÜJDESİ

Öte yandan Edebalı Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş ise şu an için tüm eksikliklerin tespit edildiğini söyledi.

Durmuş, engelli vatandaşların özellikle yüksek merdivenleri çıkmakta zorlandığını vurgulayarak, ”Şu an tüm eksiklikleri tamamladık. Engelli vatandaşlarımız da daha önce türbeye çıkamıyordu, onu da çok şükür hallettik, asansör inşaatımız sürüyor. Onu da yakın zamanda hayata geçireceğiz. Yaşlı ve engellilerimiz de artık türbemizi ziyaret edebilecek.” görüşlerini aktardı.

Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun girişimleriyle türbeye asansör yapımına başlandığını kaydeden Durmuş, “İnşallah asansörümüz tamamlandıktan sonra türbe çevresinde de düzenleme yapacağız. Çiçeklendirme ve bilgilendirmeler yapacağız. Gelen vatandaşlarımıza da Bilecik’in yöresel tatlarını sunacağız.” diye konuştu.

GERÇEK MANEVİ LİDER

Şeyh Edebali’nin çok büyük bir manevi önder olduğunu ve ona yakışanı eksiksiz yapmak için ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Durmuş, ”Burası bir cazibe merkezi olacak. İpek Yolu üzerinde yer alan ve heyelan nedeniyle taşınması kararlaştırılan Orhan Gazi İmareti’ni de burada yeniden yapmak istiyoruz. O aş evinde, buraya gelen insanlara ikramlarda bulunmak istiyoruz. Eski atmosferin aynısını burada yaşatacağız inşallah.” ifadesini kullandı.

Bilecik Şeyh Edebali türbesi hakettiği değere kavuşuyor
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Eskişehir'den Hoca

Asansör olması çok iyi.

Eskişehir'den Hoca

Türbeye asansör yapılması çok uygun.

Bizi Takip Edin