BİLECİK MANAVLARIN DA TOZLANMAYAN DEĞERLER

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkmenlerin Anadolu’ya gelip yerleşik hayata geçmesine MANAV adı verilir. Halk olarak kelime anlamını yaş meyve ve sebze satan yer olarak bilsek de asıl anlamı ‘’koruyucu kişi ve boy beyi’’ dir.

Her toplumda olduğu gibi Bilecik manavları için de aile, misafir, saygı ,sevgi ve sohbet gibi birçok değer çok önemlidir. Bunu da hane içerisinde birkaç kuşağın beraber yaşayarak bu manevi değerlere özen göstermeleriyle ortaya koymuşlardır. Bu durum günümüzde maalesef yerini anne baba ve çoçuktan oluşan çekirdek ailelerin internete dayalı cansız sohbetlerine bırakmıştır. Çağımızın bizden aldığı aile içi sohbet, büyüklere karşı saygı ve küçüklere karşı sevgi, misafir perverlik gibi değerler Bilecik manavları için geçmişte ne kadar önemliyse günümüzde de halen bu önemi sürdürmektedirler. Şuan şehirleşmenin getirdiği konut yapılarından dolayı insanlar karşı komşusunu tanımaz karşılaştığında ise selam vermez hale geldi. Günümüz de misafir oturmaları, yerini avm gezmeleri ve cafe oturmalarına bırakmış bulunmakta fakat bu olay Bilecik manav köylerinde geçerli değildir. Halen daha evlerden misafir eksik olmaz, gelen misafirin bereketiyle geldiğine inandıklarından dolayı en güzel yemekler hazırlanır ve bununla da kalmayıp misafirin evden ayrılacağı zaman yanına hazırlanan yemeklerden yolluk yapılırdı. Böylelikle her iki tarafta misafirlikten hoşnut kalırdı. Bilecik manav köylerinde yemekler yer sofrasında, tahta sinilerde yenilirdi. Hatta manav kadınları evlerinin önünde bulunun fırınlarda ekmeklerini ve makarnalarını hep kendileri yapardı.

Bilecik manavlarının bir diğer özelliği ise toplumundaki kadın erkek eşitliğinin olmasıdır. Günümüzde olduğu gibi kadın ve erkek aynı yerde çalışabilir, aynı ortamda bulunabilir, aynı sofraya oturabilir, birlikte sohbet edebilirdi fakat tek fark sadece kalabalık olan düğün, bayram ve cenaze gibi ortamlarda ayrı taraflarda yer almalarıdır. Buradan çıkardığımız sonuçla Bilecik manavlarının yozlaşmadan günümüze kadar gelip aynı zamanda günümüz insanlarının aradığı ortamı sağlamaktadırlar. Bugün bir manav ailesini ele alıp incelediğimizde hala büyüklerin baş köşede oturup gençlerin ise etrafında sıralanıp sohbet muhabbetin koyu olduğu , ikramlıklarda bol çeşitliliğin , sanal alemden uzak, birlik ve beraberlik içinde olan güler yüzlü bir aile ile karşılaşırız.Bu durum ise günümüz insanlarının imrenerek baktığı bir tablodur. Ne yazık ki toplum yapımızdan dolayı biz bu değerlerimizi gelecek nesillere aktaramadık. Keşke bizde Bilecik manavları gibi bu manevi servetlerimizi kaybetmeyip yerini sanal alem çağına bırakmasaydık. Aslında bu durumu düzeltmek için hala geç değil bir şeylerin toplum olarak gerçekten farkına vardığımız da ne kadar önemli maneviyat duygularımızı rafa kaldırdığımızı anlayacağız.

MERVE NUR YAMAN

BİLECİK MANAVLARIN DA TOZLANMAYAN DEĞERLER
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Aaccyyy

Çok güzel bir değerlendirme olmuş emeğinize sağlık

sanatot

efsane ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi bilecik manavları tebrik ederim

Bizi Takip Edin