Anadolu Kadınlar Birliği Sempozyumu Gerçekleştirilecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu, dünyanın ilk kadın teşkilatı olan “Anadolu Kadınlar Birliği” (Bacıyân-ı Rûm) için gerçekleştirilecek anma etkinlikleri kapsamında uluslararası sempozyum düzenleyecek.

 

Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık geçtiğimiz günlerde Bilecik’e gelerek BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş’la bir görüşme yaptı. Etkinliklere yerli-yabancı 60 katılımcının davet edildiği sempozyumun 21-23 Şubat 2018 tarihlerinde Bilecik’te gerçekleştirilmesine karar verildi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu himayelerinde gerçekleşecek sempozyum, Türk Tarih Kurumu tarafından kitaplaştırılacak.

 

 

Bacıyân-ı Rûm, Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşımaktadır. “Bacı” kelimesi, abla, kız kardeş anlamına gelmektedir. “Bacı” kelimesi, günümüzde Anadolu’nun birçok şehrinde yaygın olarak kullanılmaktadır. “Rum” kelimesi ise Anadolu anlamını ifade etmektedir.

 

 

İlme, sanata ve ahlaka son derece önem verilen Ahilikte, kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardı. Kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı, dünyanın ilk kadın teşkilatı olan “Bacıyân-ı Rûm” teşkilatını yani Anadolu Kadınlar Birliği’ni kurmuştur.

 

 

Bacıyân-ı Rûm teşkilatı, Anadolu kadınlarını, gerektiğinde düşmanlara karşı vatan savunmasında eşlerinin yanında mücadele etmesi ve gerektiğinde de kültürde, sanatta, edebiyatta, sosyal ve ekonomik alanlarda kalkınıp gelişmesini sağlamak için teşkilatlandırmıştır. Anadolu Kadınlar Birliği, kadınlar arasındaki yardımseverliğin, konukseverliğin, doğruluk ve merhametliliğin gelişmesine katkı sağladığı gibi Türk dilinin, Türk kültürünün ve İslam anlayışının kadınlar arasında yayılmasını da hızlandırmıştır.

Anadolu Kadınlar Birliği Sempozyumu Gerçekleştirilecek
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin