737. ERTUĞRUL GAZİ’Yİ ANMA VE SÖĞÜT ŞENLİKLERİ ”YÖRÜK KURULTAYI” DÜZENLENDİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Vali Tahir Büyükakın başkanlığında 737. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri öncesi ”Yörük Kurultayı” gerçekleştirildi.
Vali Büyükakın, Kaymakam Murat Öztürk, Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ve Yörük Türkmen temsilcileriyle Ertuğrul Gazi Türbesi’ni ziyaret etti.
Vali Büyükakın, daha sonra Belediye Türk Sofrası’nda düzenlenen Yörük Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, Söğüt toyunun önemine dikkat çekerek, geleneğin yaşatılmasının önemli olduğunu vurguladı.
”Bu ruhun, geleneğin yaşatılması ve daha fazla kişiye ulaşması önemli” ifadesinde bulunan Vali Büyükakın, şöyle konuştu:
”Bir diğer önemli konu bu kurultayın ve şenliklerin kalitesini artırmak. Ertuğrul Gazi ve geleneğini anlatan ve bunu her kesime ulaştıran bir sistem oluşturmak zorundayız. Önümüzdeki seneden itibaren dönemin tarihine ilişkin sempozyumlara başlarsak bu ruh, bu dönem çok daha fazla kişi tarafından bilinir. O nedenle önümüzdeki sene için bu çalışmayı başlatacağız. Bu kültürü sürdürmek için o döneme ilişkin konuları anlata sempozyumlar düzenlemeli ve bu konuda romanlar yazılmalıdır. Bunu başarırsak çocuklarımız süpermen, batman değil bizim kültürümüzün kahramanlarını örnek alırlar. Biz bunu romanlarla, tiyatro oyunları ile başaracağız. Bunun için biz şenlikler sonrasında seneye gerçekleştirilecek.
”Ertuğrul Gazi” sempozyumu düzenleme, oyun yazımı çalışmalarına başlayabilelim. Biz burada olalım, olmayalım bunlar yapılmalı. Bunlar toyu toy yapan şeyler. O zamanki toyda devlet meseleleri konuşulmuş. Şimdi neden yapılmasın. Davos’ta bugün yapılıyor. Neden Söğüt’te yapılmasın. Söğüt’te bunun gerçekleşmesi için elimden gelen çalışmayı ben başlattım. Burada, Söğüt’te insana devlete dair her şeyin konuşulacağı bir toy neden olmasın. Bizim gönül coğrafyamızda bunu başaracak güçteyiz. Bunu başarmak Söğüt’e yakışır. Söğüt’te kurulacak küresel toy Davos’a alternatif olur. Dünya 5’ten büyüktür diyen Başkanımızın bu görüşüne ”Devleti yaşat ki insan yaşasın” diyen düşünce ile birleştirirsek bu ruhu yaşayabiliriz. Bunu başarmak zorundayız. Ben bunu dilim döndüğünce anlatmaya ve uygulamaya geçirmek için çalışıyorum. Sizde bunların takipçisi olun.”
Vali Büyükakın, konuşmasına şöyle davam etti:
”Osmanlının kuruluşundan bugüne olan süreçte insanların yaşadığı evleri, oba kültürünü yaşatacak o dönemi yansıtan 400 dönüm alanda Uluçınar 1299 projesi hatırlatıyorum. Bu projede hazır olduğunda, toy ve bu proje sunumunu Sayın Cumhurbaşkanımıza anlatacağım. Bunu başarabilirsek bu ruhu yaşatacağımız alan olacak. Bunun sonrasında Söğüt’ün tamamını bir milli park olacak şekilde yeni bir kültür projesine tabi tutulması çalışması ile buranın bir kültür merkezi olması lazım. Bunun içinde yakın zamanda çalışma başlatacağız. Umarım bu süreç sahiplenir ve sizler tarafından yaşatılır. Bunları başarırsak insanlar burada o dönemi yaşarlar. Bu bizim yoğunlaşmamız gereken büyük bir vizyon. Biz buna sahip çıkmalı ve buna başlatmalıyız. Bunu önemsemeliyiz. Umarım bu fikirler sahiplenilir. Bu süreç tamamlanır ve yaratılırsa Davos’un karşılığında Söğüt’te bunun alternatifi olan bir süreç yaratılırsa ceddimiz, bizden razı olacak.”
Kaymakam Öztürk ve Belediye Başkanı Aydoğdu ile Yörük Türkmen kuruluşlarının temsilcileri de kurultayda görüşlerini dile getirdi.
737. ERTUĞRUL GAZİ’Yİ ANMA VE SÖĞÜT ŞENLİKLERİ ”YÖRÜK KURULTAYI” DÜZENLENDİ
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin