2. İnönü Zaferi’nin 98. Yıl Dönümü Kutlandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

İkinci İnönü Zaferi’nin 98. yıl dönümü, Bozüyük ilçesinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

İnönü muharebelerinin yaşandığı Bozüyük ilçesindeki Metristepe Anıtı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, saygı atışı yapıldı.

 

Vali Bilal Şentürk, Bozüyük’e bağlı Akpınar köyündeki şehitlikte yaptığı konuşmada, Türk milletinin, kabzasıyla, yiviyle, namlusuyla bir tüfek gibi yekpare olduğunu, Bolayır’dan Sakarya’ya atladığını, Sütçü İmam namlusunda patladığını, şarktan garba şaha kalktığını, kara toprağı vatan yaptığını ifade etti.

 

Metristepe’nin, onlarca kez kaybedilip tekrar kazanıldığını belirten Vali Şentürk, şöyle konuştu:

”Türk’ün makûs talihinin yenildiği kanlı tepe, ecdadın top, tüfek sesleriyle arşı titrettiği şanlı tepe. Nice azların çoklara galebe çalındığı mübarek tepe. İşte böyle bir tepe Metristepe işte böyle bir zafer 2. İnönü zaferi. Ne süslü beyitler, ne uzun uzun tarih dersleri ne de çekilecek ekonomik bir sıkıntının yanında esamesinin okunamayacağı, çilenin ve karamsarlığın yerini bağımsızlık meşalesinin ateşine bıraktığı büyük bir mücadelenin yad edildiği bir gündeyiz. Dedelerimizin pes etmediği, vatanından vazgeçmediği bu mübarek tarih, torunlarına müthiş bir nasihat olmuş, çelik gibi iradenin Türk’ün iman dolu göğsünde nefes almasının dünyaya ne gibi bir bedel ödeteceğinin sinyallerini zalime bir asır önceden vermiştir. Fakat denemekten vazgeçmeyen, namussuzca, kalleşçe yöntemleri kendine rehber edinen düşman bu defa da Güneydoğudaki kentlerimizde terör eylemleriyle, 15 Temmuzda memleketimizin dört bir yanında çeşitli saldırılar ve kanlı darbeleriyle bizi yıldırmaya, pes etmeye zorlamıştır. Dedelerine 100 yıl önce verdiğimiz mesajı anlamayanlar yeltendikleri arsız saldırılarda aslan parçalarının önünde ya diz çökmüş ya da Türk topçusunun fırtınalarında paramparça olmuştur.”

 

”Bu milletin mücadelesi maddi bir mücadele değildir, sadece toprağını korumak değildir, ecdadının mezar taşının olduğu her yeri vatan bilmektir, derdi adalettir, merhamettir.” İfadelerini kullanan Vali Şentürk, sözlerine şöyle devam etti:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

”Bütün dünya bunu iyi biliyor ve biz de iyi bilmeliyiz ki Türkiye Türkiye’den büyüktür. Bizim keyif sürecek, zevk içinde dünya balının zehrine aldanacak ne vaktimiz ne de niyetimiz yoktur. Bizim derdimiz mazluma kalkan, zalime zulüm olmak ve her şeyden önce Allah’ın razı olduklarından olmaktır. Bu memleketin aziz evlatlarını haritadan silmeyi kendine hedef belirlemiş soysuzların bilmesi gerekir ki, savaşa bile mehteranın ‘Vakt-i Süruru Sefa’ naralarıyla giden bir ecdadın torunlarından korkun! Zira bu kan yine o kandır, zira savaş Türk’ün düğünüdür. Ebedi aleme intikal etmiş aziz komutanlarımız, bize bu mübarek havayı solumaya fırsat sağlayan mübarek dedelerimiz, vatan size minnettardır, bizler sizden razıyız, Allah’ta sizden razı olsun, sizleri Peygamber efendimize komşu kılsın. Bugün bizlere düşen görev, şühedamızın bize emanetlerine sahip çıkmak, çocuklarımızı vatan millet sevgisiyle ve hayırlı evlatlar olacak şekilde yetiştirmek, memleketimizi tüm dünyaya parmak ısırtacak derecede yüceltmek, çok çalışmak ve Al bayrağımızın hakkını vermektir. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü olmak üzere aziz şehitlerimizi, gazilerimi minnet ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun.”

 

Geçlere de seslenen Vali Şentürk, ”Bugün aynı şartlarda kuşatma çabası içerisinde olan düşmanlarımız yine var. Geçmişi unutmuş değiller. Bu vatanı biz bin yıldır, her karışına şehit kanı bedeli ödeyerek, tapu haline getirdik. Anadolunun her noktasında bulunan mezar taşlarımız, minarelerimiz, türbelerimiz, bu vatanın mezar taşları, bu vatanın tapularıdır. Bunu unutmayalım. O yoklukta bu zaferi kazandıysak, bugün ki imkan ve kabiliyetimizle neler yapabileceğimizin delili, sizin içinizdeki çalışma azminizdir. İşimizi daha iyi yapma azmidir. Bu azmi kaybetmemek üzere geleceğimizi hep beraber inşa edelim.” dedi.

 

Konuşmaların ardından Bozüyük Müftüsü Mustafa Topal’ın dua ettiği tören, Vali Şentürk’ün şehitlik defterini imzalaması ve sembolik şehitliklere karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

 

Törene, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Bulut, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Kaymakam Hasan Yaman, Garnizon Komutanı ve Personal Binbaşı Müslüm Doğan, askeri erkan, daire müdürleri, şehit aileleri ve gaziler ile vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

2. İnönü Zaferi’nin 98. Yıl Dönümü Kutlandı
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bizi Takip Edin