TARİH MOLASI HAZEL YAMAÇ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihin çeşitli dönemlerinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ilçemizden bahsedeceğim. Osmaneli… Bu adı alana kadar birkaç kez ismi farklı şekillerde anılmıştır. Melagina , Lefke ve Pefka gibi. Özellikle Lefke ve Pefka bölge coğrafyasıyla uyumludur. Anlamları ; ‘bağ, bahçe,kavaklıktır.’ Günümüzde bölge halkı halen Lefke ismiyle bahsetmektedir. Bölgenin çok önceki tarihi çağlarda kurulduğu tahmin ediliyor. Ancak biraz daha yakın dönemlere bakacak olursak bölgede Romanlıların hakimiyetini görmekteyiz. Ve günümüzde bir çok eserde kalıntıları izleniyor. Örnek verecek olursak Roma köprüleri (Sakarya nehri üzerinde) kurulmuş günümüzde kalıntılarını görmekteyiz.

Ve daha yakınlarda birkaç ay önce Roma yolu bulunmuştur. Roma-Anadolu-Kudüs ve Asya, Afrika kıtalarına uzanan Roma Yolunun İznik-Osmaneli güzergahı ve orjinal yolu ortaya çıkarıldı. Diğer Rum eseri ; Aya yorgi (Hagios Georgios ) kilisesi günümüzde halen dimdik ayakta sizi karşılamaktadır. Şuan restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Bölge halkı rivayetlerine göre ; kilisenin altındaki tüneller birkaç şehre kadar uzanıyor . Bölgede ayrıca Roma hamamları da bulunmaktadır. Mutlaka görülmesi, gezilmesi gereken yerlerdendir.

Özellikle Bilecik’te yaşıyorken yanı başımızdaki tarihi öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bölgedeki tarihi mahalleri listenize ekleyin şuan restorasyon çalışmaları Osmaneli Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Çoğunu bitmiş şekilde görebilirsiniz. Konaklar özellikle eski Lefke adı verilen Cam-i Cedid ve Cam-i Kebir mahallerinde bulunuyor. Evler genellikle ipek böcekciliği yetiştiriciliğine uygun yapılmıştır. Üst katlar ise ev halkının yaşam alanını oluşturur. Evlerin böceklik yada cumba adı verilen çıkıntıları vardır. Genellikle her evin avlusu bulunur. Günümüz modern evlerinden çok daha güzel olduğunu söyleyebilirim.

Ayrıca bölge halkı geçimini eskiden ipek böceği yetiştiriciliğinden, ayva, zeytin, bağ ve bahçede yetiştirdikleri sebze ve meyveden kazanırdı. Ayrıca meşhur karpuzu, ayvası, zeytini, Lefke bezi gibi ürünleriyle meşhurdur. Şunu da eklemek isterim Evliya Çelebinin Lefke’ye geldiği ve ilçeden de Seyahatnamesinde bahsettiğini belirtirim. Bölgedeki hanlardan tutunda yiyeceklerine kadar bahsetmiştir. Bölgede özellikle bir diğer dikkat çeken dönem ise Osmanlı dönemidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa’nın yaptırdığı camidir. Caminin yapımında Lefke taşı kullanılmış olup üst kısımları ve tavanı ahşaptandır. Günümüzde halen ibadete açıktır.

Özellikle Kurtuluş Mücadelesinin ardından mübadeleler (göçler ) yaşanmıştır. Bölge halkının çoğunluğu muhacir denilen kesimden oluşur. Osmaneli tarih boyunca hiç kuşatılmaması da diğer bir dikkat çeken özelliktir . İlçede bir de şifalı sular bulunmaktadır. Selçik İçmeler… Bir çok hastalığa iyi gelen şifalı sular bulunmaktadır.

Günümüzde belediyenin kurmuş olduğu bir de tesis bulunur. Gördüğünüz gibi Osmaneli tarihi, konumu, coğrafyası, doğası, iklimi, bakımından büyük bir zenginliğe sahiptir. Ayrıca ilçeden geçen Sakarya Nehri’de geçmişten günümüze ilçenin doğasına , havasına ekonomisine katkı sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir. Bu şirin tarih kokan ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayın . Seyir terasından ilçeye kuş bakışı mesafeden çayınızı içerken izleyin derim.

HAZEL YAMAÇ

TARİH MOLASI HAZEL YAMAÇ
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Eski bir dost

Başarıların devamını dilerim

Bizi Takip Edin